Exista mai multe feluri de neurofeedback ?
Exista doua tipuri de neurofeedback practicate acum in Romania. Unul are ca obiectiv corectarea unor valori masurate la nivelul creierului prin brain mapping. Acestea sunt comparate cu ale altor persoane si modificate daca sunt diferente, cu speranta ca se va reflecta in problema clientului – o analogie intre functionarea creierului si cea a ficatului.
Celalalt tip (ILF neurofeedback) este centrat pe ce il deranjeaza pe client, ceea ce isi doreste sa rezolve, si urmareste evolutia acestor obiective, pas cu pas, de la sedinta la sedinta, pe baza marturiilor clientului. Presupune comunicare si implicare in proces din partea clientului, este o munca in echipa cu terapeutul.
Fiecare va alege intre cele doua tipuri, dupa peferinte, in lipsa unor comparatii obiective la acest moment.
Cat de eficienta este?
Majoritatea pacientilor termina sedintele de neurofeedback cu problemele pentru care s-au prezentat diminuate suficient incat sa se declare multumiti. Exista cazuri cand problemele se rezolva total dar si cazuri cand beneficiile sunt prea mici fata de asteptarile persoanei.
Rabdarea si perseverenta sunt cheia succesului si in neurofeedback, gasirea protocolului optim presupunand un numar variabil de sedinte de incercare.
Nivelul de satisfactie depinde si de realismul obiectivelor propuse prin terapie.
Cat de sigura este metoda?
La fel de sigura ca orice electroencefalograma daca este condusa de un terapeut bine pregatit.
Cand voi observa primele imbunatatiri?
Efecte pozitive, in diverse aspecte ale fiziologiei pacientului, pot aparea dupa prima sau primele sedinte. Dupa cinci pana la zece sedinte, ar trebui sa apara modificari evidente pe situatia ce se doreste a fi rezolvata de catre pacient cat si pe alte aspecte ale functionarii creierului ce pot fi imbunatatite.
De cate sesiuni am nevoie?
Fiind un proces de invatare, nu e suficienta aparitia efectelor bune dupa primele sedinta. E nevoie de un numar de repetii pentru ca creierul sa ramana in aceasta stare noua de functionare. Lungimea terapiei de vechimea situatiei de rezolvat si viteza de raspuns a creierului. Oprim terapia cand procesul de achizitie a beneficiilor stagneaza si starea buna persista intre sedinte.
La ce rezultat sa ma astept?
Sedintele de neurofeedback ajuta creierul sa functioneze mai bine, in toate aspectele activitatii sale. Pe langa ameliorarea problemei principale, si alte aspecte, mai putin importante initial pentru pacient, se rezolva sau amelioreaza. Dupa cateva sedinte de neurofeedback sunt asteptate imbunatatiri ale somnului, dispozitiei, nivelului de stres, tensiunii fizice, tranzitului intestinal, poftei de mancare si multe altele. Fiecare sedinta de neurofeedback are efect calmant, de relaxare.
Ce se intampla dupa?
Odata invatata noua stare de functionare mai buna, creierul pastreaza aceasta stare. De multe ori, procesul de corectare a activitatii continua dupa terminarea sedintelor, dupa cum povestesc fostii pacienti. Daca totusi evenimente majore il deregleaza din nou, cateva sedinte de neurofeedback il vor readuce in starea optima de functionare deja invatata.
Ce efecte secundare are?
Daca procesul este bine conceput si condus, nu exista efecte secundare pe termen lung. Totusi, pentru ca gasirea parametrilor optimi de lucru este un proces de tatonare, in prima parte a terapiei sunt posibile disconforturi dupa unele sedinte ( dureri de cap, ameteala, agitatie, sedare, tulbuarea somnului ) dar de mica amplitudine. In sedinta urmatoare aparitiei acestor semne, terapeutul va face modificarile necesare pentru disparitia lor.
Voi mai avea nevoie de medicatie?
Reducerea severitatii tulburarii prin neurofeedback conduce la necesitatea diminuarii dozelor de medicamente ( altfel poate aparea fenomenul de supradozare ). Modificarea dozelor de medicamente se va face doar de catre medicul care le-a prescris, pe masura ce se instaleaza efectele neurofeedback-ului . Nu se va incepe terapia prin neurofedback simultan cu una medicamentoasa sau in momentul renuntarii la o medicatie pentru ca efectele cumulate fac greu de inteles beneficiile fiecareia.
De ce nu am auzit de aceasta tehnica pana acum?
Desi neurofeedback-ul este folosit din anii 1980, mecanismul prin care acesta produce modificari asupra creierului a fost explicat abia recent prin descoperirea neuroplasticitatii ( capacitatea creierului de a se modifica ). Dupa confirmarea acestei realitati, tehnologiile bazate pe ea au fost explicate, recunoscute ca avand fundament stiintific si promovate. Cum neuroplasticitatea nu se preda inca in scolile de medicina, neurofeedback-ul nu este popular in lumea medicala romaneasca.
Aparatul de neurofeedback ajuta la punerea diagnosticului corect pentru problema mea ?
Aparatul de neurofeedback nu diagnosticheaza si nici nu e nevoie de un diagnostic ferm de multe ori. Clientul stie ce il deranjeaza si ce ar vrea sa modifice in starea lui si pe acele aspecte va lucra impreuna cu terapeutul. Ce denumire stiintifica poarta situatia pacientului este mai putin important pentru aceasta terapie.
Cum pot avea acces la aceasta terapie daca nu locuiesc in Bucuresti ?
Desi nu este varianta ideala, terapia se poate efectua si in regim rapid. 2 sau 3 sedinte pe zi pot fi efectuate, cu pauze. Aceasta inseamna o saptamana sau doua in care clientul trebuie sa ajunga zilnic la cabinet. Exista variante de cazare in apropierea cabinetului, cu sau fara masa asigurata. Pentru cei din apropierea Bucurestului, se pot face 2 sedinte cu o scurta pauza la fiecare vizita la cabinet ceea ce inseamna ca un drum la Bucuresti pe saptamana este suficient pentru o terapie eficienta.
Disclaimer : Rezultatele terapiei au variatii de la o persoana la alta.