Indicatii terapeutice
Multe probleme produse de o disfunctionalitate a creierului pot fi ameliorate prin neurofeedback.
Neurofeedbackul ajuta corectarea activitatii crebrale.
Oricare ar fi motivul pentru care ati inceput terapia prin neurofeedback, la sfarsitul acesteia, pe langa ameliorarea problemei principale, veti fi mai calm, mai senin, mai relaxat, cu un somn mai bun.
Mai jos gasiti principalele afectiuni pentru care neurofeedbackul s-a dovedit a fi o solutie terapeutica.
ADD/ADHD (deficit de atentie cu/fara hiperactivitate)
Suficiente studii clinice riguroase arata ca terapia prin neurofeedback este o alternativa la fel de eficienta precum medicatia utilizata in ADHD, dar fara efectele secundare ale acesteia. In 2012 Academia Americana de Pediatrie a aprobat terapia prin biofeedback ca avand gradul unul ( cel mai inalt grad de evidenta clinica ) in eficienta tratarii ADHD.
Prin neurofeedback obtinem scaderea nivelului de agitatie fizica ( reducerea hiperactivitatii ), calmarea mentala ( cresterea atentiei, reducrerea furiei, a nivelului de frustare ), cresterea capacitatii de auto-control ( scaderea impulsivitatii, constientizarea consecintelor faptelor).
In multe cazuri, persoanele cu ADHD dezvolta probleme de auto-respect din cauza modului in care sunt tratate in colectivitati. Calmarea emotionala este esentiala in aceste situatii cat si in cazurile de ADHD complicate cu tulburari de comportament ( agresivitate, comportament opozitional ) si de relationare emotionala ( tulburari de atasament, frici, furii,).
Neurofeedback-ul este o abordare fara riscuri, sustinuta de studii stiintifice si eficienta pentru a reduce manifestarile ADHD-ului la copii si adulti – evitand nevoia de medicamente si potentialele lor efecte adverse severe.
Ameteala – vezi Vertij
Anxietate
Neurofeedback-ul poate rezolva starile de anxietate existente cat si rezistenta scazuta a sistemului nervos la stres. Prin neurofeedback corectam nivelul de excitare al sistemului nervos central si diminuam manifestarile fizice si emotionale ale starii de anxietate.
Manifestarile fizice ale anxietatii ( somatizarile ) raspund imediat ( tensiunea musculara, palpitatiile, hipertensiunea arteriala ). Reducerea anxietatii inseamna refacerea calitatii somnului, reglarea tonusului energetic, redobandirea performantei profesionale.
Pofta de mancare compulsiva, provocata de stres, cat si dependenta de dulciuri se corecteaza in doar cateva sedinte. Deasemeni, prin Antrenarea Alfa-Teta, se pot rezolva traume emotionale ce reprezinta substratul sensibil pe care se dezvolta starile de anxietate.
Atacurile de panica, manifestari ale anxietatii, raspund bine la terapia prin neurofeedback.
Astm bronsic
Se stie deja de multi ani ca biofeedback-ul poate ajuta in reducerea frecventei si intensitatii crizelor de ast bronsic. Acum putem spune acelasi lucru si despre neurofeedback. Aceasta poate fi vazuta simplu prin cresterea stabilitatii sistemului nervos autonom.
Creierul este puternic implicat in aceasta si de aceea neurofeedback-ul poate avea succes. Desi predispozitia la evenimentele astmatice ramane, pacientii ajung sa utilizeze inhalatoarele foarte rar sau deloc.
Autism
Prin prisma neurofeedback-ului, vedem autismul ca o conditie caracterizata printr-un nivel mare de excitatie si stimulare senzoriala a sistemului nervos central, incapabil sa proceze cantitatea de informatie, ceea ce creeaza o stare permanenta de anxietate si agitatie.
De asemeni, o consideram o problema de neuro-dezvoltare ce poate fi influentata la nivelul emisferei cerebrale drepte, responsabila de integrarea complexa a stimulilor, de invatare, de controlul si exprimarea emotiilor.
Prin neurofeedback calmam creierului, pentru ca persoana sa se poata linisti fizic si relationa emotional ( copii cu TSA incep sa doarma mai bine, sa accepte compania altor copii si sa fie mai cooperanti ).
Deasemeni, se stimuleaza dezvoltarea retelelor neuronale ce nu s-au format la timpul lor. Functii precum vorbirea sunt uneori formate dar nu pot fi exprimate din cauza nivelului ridicat de excitatie al creierului. Se poate ca doar dupa cateva sedinte de neurofeedback copilul sa incerce sa vorbeasca.
Depresie
Putem ajuta creierul sa iasa din depresie si sa atinga un echilbru emotional functional. Prin neurofeedback corectam probleme fundamentale emotionale ( frica, disperare, lipsa de auto-apreciere, lipsa de placere in viata de zi-cu-zi) cat si cele legate de gandirea logica ( ganduri negative obsedante, griji obsesive ).
Imbunatatirea dispozitiei si refacerea optimismului sunt si ele rezultate ale terapiei prin neurofeedback. Doza de medicatie este micsorata pana la anularea medicatiei in unele cazuri.
Durere cronica
Durerea cronica poate fi judecata dupa intensitatea durerii fizice si mai ales prin efectul ei asupra starii emotionale. Neurofeedback-ul are impact atat asupra pragului de sensibilitate la durere cat si asupra componentei emotionale a durerii.
Chiar daca rezultatul nu este disparitia durerii, modul in care este ea perceputa si influenta ei asupra starii psihice generale pot fi mult diminuate. Pacientul poate trai cu durere fara ca aceasta sa ii altereze starea de confort psihic si fizic.
Epilepsie
Cele mai solide si mai extinse studii in domeniul neurofeedback-ului sunt legate de epilepsie. De aici a pornit dezvoltarea terapiei, cu experimente pe animale ce au invatat sa evite crizele epileptice induse chimic.
Tinta terapeutica in cazul crizelor epileptice este stabilizarea creierului pentru ca descarcarile electrice focalizate sa nu se mai propage necontrolat in creier. Crizele non-epileptice ( manifestari ca in epilepsie dar neproduse de activitate electrica anormala a creierului ) trebuie abordate conform cauzei lor ( psihologica sau structurala ). Succese terapeutice se obtin prin neurofeedback in toate formele de crize.
Rezultatele obtinute pe oameni, la inceputurile neurofeedback-ului, cu aparatura rudimentara de acum 30 ani, aratau rata de succes terapeutic peste 50%, 80% din persoane avand imbunatatiri cu peste 30% a simptomatologiei. Cu tehnologia neurofeedback-ului de azi, putem ajunge uneori la o viata fara crize de epilepsie si fara medicatie anti-epileptica.
Fibromialgie
Terapia prin neurofeedback in aceasta patologie urmareste mai multe aspecte : stabilizarea creierului, calmarea musculara, normalizarea raspunsului la durere si refacerea somnului. Rezultatul include imbunatatirea calitatii somnului, reducerea durerii, limpezirea gandirii, redobandirea bunei dispozitii.
Deoarece fibromialgia este o suferinta cronica, Antrenarea Alfa-Teta ajuta prin rezolvarea traumelor emotionale adanci si echilibrare emotionala.
Insomnie, tulburari de somn
Impactul neurofeedback-ului asupra somnului este puternic si rapid. Sunt corectate cauzele care impiedica adormirea ( corelata de multe ori cu un grad de agitatie mentala si fizica ), readormirea pe timpul noptii ( determinata de griji, frici, ganduri obsesive ), cat si reglarea fazelor de somn ( alternanta si lungimea fazelor de somn ) – lipsa fazelor de somn profund creeaza conditii pentru aparitia fibromialgiei, anxietatii si depresiei .
Rezultatul este obtinerea unui somn consistent, odihnitor. Prin neurofeedback se corecteaza atat flexibilitatea creierului ( trecerea fireasca din starea de veghe in cea de somn seara si invers dimineata ) cat si stabilitatea sa ( mentinerea in starea de somn pe tot parcursul noptii ) Terapia este personalizata conform cauzelor ce tulbura somnul si vizeaza atat calitatea somnului cat si tonusul fizic si psihic din timpul zilei…
Lyme, boala
Boala Lyme se poate manifesta in multe feluri diferite de aceea a fost denumita si “marele imitator”. Bolnavii de borelioza pot prezenta simptome ca depresie, anxietate, atacuri de panica, oboseala, minte in ceata, aritmie, tulburari respiratorii, dezechilibre hormonale, disfunctie renala, dureri articulare etc. Boala poate fi greu de vindecat daca nu se incepe tratamentul imediat dupa infestarea gazdei.
Desi neurofeedback-ul nu poate interveni direct pe bacteria vinovata, el poate ajuta la refacerea functionala a persoanelor afectate. In particular, tulburarea somnului, a dispozitiei si oboseala cresuta, ca si concentrarea scazuta si atentia diminuata, toate prezinta imbunatatiri remarcabile printr-o terapie de neurofeedback bine condusa.
Boala Lyme poate produce un sistem nervos hiperactiv care mentine in mod constant si prelungit starea de stres ” lupta sau fugi “. Neurofeedback-ul poate calma activitatea creierului asociata cu agitatia, gandurile obsesive si starea de frica asociata cu raspunsul la stres.
Neurofeedback-ul poate regla sistemul nervos, normalizand frecventa cardiaca, presiunea arteriala, respiratia, transpiratia si temperatura corpului.
Reducerea nivelului de stres mareste capacitatea de raspuns imun a organismului. Mai mult, neurofeedback-ul determina intarirea imunitatii generale. Aceasta inseamna cresterea capacitatii organismului de a lupta cu infectiile si a sansei de vindecare.
Migrena, cefalee, cefalee cluster
Durerile de cap raspund foarte bine la terapia prin neurofeedback. Indiferent de natura lor ( migrene, sensibilitate la curent, alcool sau reactie la stres), apar ca instabilitati cerebrale si se trateaza prin intarirea stabilitatii creierului. Durerile de cap raspund rapid la neurofeedback, fiind doar o problema de gasire a setarilor optime de lucru.
Numarul si intensitatea durerilor se reduc progresiv de-a lungul terapiei. Dupa un numar suficient de sedinte, efectele dobandite se fixeaza pentru o perioada mare de timp.. Stabilizand creierul, pe langa amendarea considerabila a durerilor de cap, alte manifestari ale instabilitatii cerebrale dispar si ele ( ameteli, vertij, atacuri de panica, variatii de dispozitie sau energie ).
Nevralgie de trigemen
Desi durerea de origine nervoasa este greu de tratat, prin neurofeedback putem obtine o buna ameliorare si reducerea medicatiei. Chirurgia nu mai este necesara, de multe ori.
Parkinson, boala
Boala Parkinson este o boala degenerativa care distruge creierul progresiv, in timp. Nu exista vindecare momentan pentru aceasta situatie.
Terapiile actuale se bazeaza pe reducerea simptomelor bolii. Acestea includ, printre altele, medicatie, psihoterapie si in unele cazuri chirurgie. Medicatia este adeseori doar o solutie temporara din cauza efctelor adverse neplacute.
Cercetari recente arata rezultate foarte promitatoare ale terapiei prin neurofeedback asupra pacientilor cu boala Parkinson. Neurofeedback-ul nu vindeca si nu va opri evolutia bolii. Totusi, neurofeedback-ul are un potential real in a reduce simptomele bolii, in special in fazele initiale.
Aspecte ale bolii Parkinson in care apar rezultate bune dupa terapie includ echlibrul corporal ( static si dinamic), rigiditatea, tremorul, somnul si mobilitatea faciala. Astfel, prin neurofeedback se recupereaza o parte din functionalitatea pierduta si se aduce alinare vietii acestor bolnavi.
Sciatica
Pe langa efectul general pe durere cronica, neurofeedback-ul actioneaza si prin relaxare musculara si reducerea compresiei pe nervul sciatic. Sunt situatii in care a fost nevoie de o singura sedinta pentru disparitia durerii. Desigur, mai multe sedinte inseamna fixarea efectului.
Sindrom premenstrual / Menopauza
Durerile fizice, tulburarile emotionale si de dispozitie declansate de efectele schimbarilor hormonale lunare asupra unui creier cu o stabilitate scazuta pot fi rezolvate definitiv cu terapia prin neurofeedback. Acestea raspund deobicei foarte bine, cu scaderea intensitatii pana la disparitia lor. Bufeurile din simptomul de premenopauza dispar sau devin nederanjante prin stabilizarea sistemului nervos autonom.
Ticuri verbale sau motorii, sindrom Tourette
O amendare semnificativa a simptomatologiei in aceste situatii obtinem prin reducerea nivelului de agitatie a creierului, cresterea capaciatii de auto-control si inhibitie voluntara. Mecanismul producerii este comun cu cel din ADD/ADHD si de multe ori aceste tulburari coexista. Terapia prin neurofeedback adresata catre una din ele produce efecte pozitive pe toate.
Tinitus
De multe ori, tinitusul este dependent de starea de stres sau de situatie. Daca o astfel de conexiune exista, atunci creierul este cel ce dicteaza evenimentele. Dependenta de o stare insemana ca o stabilitate mai buna a starilor creierului duce la ameliorarea situatiei. Si chiar daca tinitusul nu raspunde mereu la terapia prin neurofeedback, modificarea perceptiei durerii de catre creier se intampla, asa cum neurofeedback-ul influenteaza perceptia durerii cronice, in general.
Traumatism cerebral si accident vascular cerebral
Pentru acesti pacienti incepem cu re-echilibrarea emotionala si psihologica, care sunt deobicei cele mai puternice suferinte in aceste situatii, urmate de un proces de recuperare a functiilor motorii si senzitive pierdute prin afectarea cerebrala. Scaderea spasticitatii musculare poate fi obtinuta usor si rapid, atunci cand este prezenta. Procesele de relocare a functiilor cerebrale din zonele afectate sunt stimulate prin neurofeedback.
Vertij, ameteala
Vertijul este o stare de ameteala insotita de senzatia de miscare circulara sau ondulanta a spatiului inconjurator. Vertijul este corelat cu tulburari de functionare in centri nervosi cerebrali. Aceasta forma raspunde foarte bine la neurofeedack.
Tratamentul pentru cazurile severe depinde de cauza. O varianta este cea medicamentoasa, desi este utila mai ales in fazele de inceput ale suferintei iar utilizarea medicamentelor pe termen lung este descurajata.
Terapia prin neurofeedback este o varianta naturala si eficienta atunci cand nu exista cauze structurale. Din perspectiva neurofeedback-ului, vertijul este vazut ca un eveniment electric episodic, de mare intensitate, asemanator cu cel al migrenelor. Neurofeedback-ul are efect stabilizator asupra creierului. Astfel ajuta creierul sa impiedice aparitia acestor evenimente, si, ca urmare, sa reduca frecventa si intensitatea crizelor de vertij, de multe ori pana la disparitia lor. Fara efecte secundare sau reactii adverse.
Disclaimer : Rezultatele terapiei au variatii de la o persoana la alta.