Ce inseamna neurofeedback ?
Neurofeedback-ul este o terapie bazata pe peste 40 de ani de cercetare medicala. Pentru majoritatea pacientilor inseamna reducerea problemelor de cauza cerebrala.
Neurofeedback-ul se bazeaza pe masurarea si urmarirea activitatii electrice cerebrale. Este un proces de observare, pasiv, neinvaziv. Rezultatul este imbunatatirea activitatii cerebrale.
Neurofeedback-ul (EEG biofeedback) este un antrenament pentru creier. Practicand acest antrenament, el devine mai eficient in controlul propriilor activitati. Rezulta un creier mai stabil ( epilepsia, migrena, vertijul, atacurile de panica sunt manifestari ale instabilitatii ) si mai flexibil ( deficitul de atentie, tulburarile de somn apar din cauza lipsei de flexibilitate ). Creierul devine mai performant in tot ceea ce face.
…Feedback
Prin biofeedback, parametri fiziologici sunt masurati si prezentati in timp real persoanei care ii produce in scopul modificarii lor voluntare.
Neuro…
Functionarea creierului poate fi influentata direct prin biofeedback. Un mod de a afla despre procesele din creier este masurarea undelor cerebrale ( EEG, electroencefalograma ).
Neurofeedback-ul consta in masurarea activitatii electrice a creierului si prezentarea acesteia aceluiasi creier, folosind semnale audio si video, in scopul corectarii activitatii acestuia.
Cum functioneaza terapia prin neurofeedback ?
Senzorii plasati pe cap masoara activitatea electrica a creierului. Semnalul cules este procesat si prezentat pacientului prin intermediul unui program video in care un parametru oglindeste variatiile semnalului electric masurat. Creierul primeste astfel informatii despre activitatea sa si o modifica catre valori corecte.
Divesele zone cerebrale sunt raspunzatoare de functii diferite, de aceea amplasarea senzorilor variaza in functie de natura problemei.
Aparatul de neurofeedback masoara activitatea electrica a creierului in anumite zone, fara a o influenta. Sistemul folosit este inregistrat ca dispozitiv medical clasa II atat in SUA ( FDA ) cat si in Europa ( CE ).
Cum se face terapia prin neurofeedback ?
Dupa fixarea senzorilor pe scalp se porneste programul. Sarcina pacientului este doar sa mentina contactul vizual cu monitorul. De aceea, aceasta terapie se adreseaza persoanelor de toate varstele. Procesul este unul placut, pasiv.
O sedinta de neurofeedback dureaza 30 minute. Pentru a acumula efecte pozitive, se recomanda 2-3 sedinte saptamanal. Cand situatia impune, se pot face 2 sau 3 sedinte in aceeasi zi, cu scurte pauze intre ele.
Desi efectele bune apar dupa primele sedinte, fiind un proces de invatare, sunt necesare mai multe sedinte pentru ca starea de functionare mai buna, sa devina permanenta.
Antrenarea Alfa-Teta
Terapia prin neurofeedback poate fi folosita pentru doua scopuri distincte. Primul este stabilizarea fiziologiei creierului (Terapie cu Frecvente Infrajoase). Asta rezulta de obicei in a avea o persoana cu reactii mult mai usoare la factorii destabilizanti. Creierul devine mai stabil, mai flexibil.
Al doilea scop este rezolvarea problemelor psihologice profunde din subconstient. Se numeste Antrenarea Alfa-Teta si este recomandata dupa un numar de sedinte de stabilizare fiziologica.
Orice persoana a avut traume emotionale de-a lungul vietii. De aceea, aproape orice persoana poate beneficia de Antrenarea Alfa-Teta.
Cu totii avem limitari ce ne trag inapoi. Chiar daca avem senzatia ca suntem stapanii propriului comportament, de multe ori actionam, reactionam si ne auto-limitam din motive inconstiente, ce sunt adanc ingropate in mintea noastra.
Diverse frici invatate si traume emotionale nerezolvate ne schimba modul in care gandim, simtim, ne comportam, fara a fi constienti de acest lucru.
Antrenarea Alfa-Teta permite mintii sa acceseze si proceze aceste informatii si sa le inlature povara emotionala.
Synchrony
Primul model de terapie prin EEG includea faimosul ritm alfa. Antrenand oamenii sa mareasca amplitudinea undelor alfa, rezulta mutarea acestora catre o stare mai calma, utila clinic la acea vreme in controlul anxietatii. Acest antrenament mareste sincronicitatea si cooperarea intre resursele neuronale.
Synchrony furnizeaza feedback asupra activitatii sincrone, intr-o frecventa electrica, intre doua zone ale creierului. Folosim feedback-ul pentru a stimula dezactivarea proceselor corticale, ceea ce genereaza un corp si o minte mai linistite. Efectul este similar cu cel al practicarii mindfulness, cu exceptia faptului ca poate fi facut de oricine, fara un efort constient.
Cu noul nostru program, antrenarea sincronicitatii poate fi facuta acum cu succes la diferite frecvente din spectrul EEG, fiecare servind la scopuri diferite. Daca e nevoie de mai multa vigilenta, se va lucra in acest sens. Daca e nevoie de mai mult calm, si aceasta se poate face.
Acest antrenament se recomanda atat celor care vin cu probleme medicale cat si celor care doresc doar sa isi imbunatateasca abilitatile mentale.
Disclaimer : rezultatele terapiei pot varia in unele cazuri.